Wat is het Canonical Data Model?

Canonical Data Model

Wat is het Canonical Data Model?

Veel ondernemingen zijn de laatste jaren sterk gegroeid. Met de groei van de organisatie, is ook het aantal systemen in de organisatie toegenomen. Denk bijvoorbeeld aan facturatiesystemen, CRM, ERP en allerlei andere software. Al deze systemen slaan data op en onderhouden deze. Momenteel zin veel systemen zijn aan elkaar gekoppeld, om zo de processen in de organisatie te stroomlijnen. Handig natuurlijk, maar hierdoor is het niet gemakkelijk meer om een systeem te vervangen of om data te vergelijken.

Daarnaast heeft elke medewerker in de loop van de tijd een eigen manier van dataregistratie ontwikkeld. De manier van het aangeven van een verdieping of product kan daardoor verschillend zijn. Is het Verdieping01 of Verdieping1.0? Het kost de business in dit geval tijd en moeite, en daarmee geld, om data te vergelijken. Omdat data anders is ingevuld in systemen, kunnen systemen ook niet zomaar vervangen worden, hoewel dat soms hard nodig is.

Canonical Data Model

Deze problemen kunnen verholpen worden door middel van het Canonical Data Model. Het Canonical Data Model is geen nieuw principe, maar al lange tijd erg bruikbaar voor veel organisaties. Helaas wordt er te weinig aandacht aan besteed. Het Canonical Data Model laat simpel gezegd alle systemen dezelfde taal spreken doormiddel van een HUB. Alle systemen worden verbonden met een HUB welke staat voor het Canonical Data Model. Deze HUB vertaalt vervolgens de verschillende ‘talen’ van de systemen. Het Canonical Data Model wordt ook wel het gemeenschappelijke datamodel genoemd.

Het is verstandig om dit model te implementeren voordat uw organisatie meer systemen implementeert en aan elkaar koppelt. Hoe langer u wacht, hoe complexer het wordt. Het Canonical Data Model kan goed worden geïmplementeerd samen met IBM BPM. In deze situatie worden niet alleen de processen aangepakt, maar ook de data eronder. Hierdoor maakt een organisatie een digitale transformatie door.

Door de adoptie van IBM BPM en het Canonical Data Model, is een organisatie flexibeler en wendbaarder en daarmee futureproof. Een voorbeeld is dat een organisatie de legacy na implementatie gemakkelijker kan uitfaseren en kan vervangen voor nieuwe systemen.

Wilt u meer weten over het Canonical Data Model en de werking ervan? Kijk dan onze kennisvideo of neem contact met ons op.