Verhoog de efficiency van uw finance afdeling met RPA

Verhoog de efficiency van uw finance afdeling met RPA

Als er één afdeling is waar hoogopgeleide medewerkers relatief veel repetitief handmatig werk doen, dan is het wel finance. Natuurlijk maken zij gebruik van software die helpt bij zaken als maandafsluitingen en jaarafsluitingen, maar er komt ook nog altijd heel veel overtypwerk aan financiële processen te pas. Denk aan informatie uit een ERP-systeem die handmatig moet worden overgenomen in een Excelsheet.

Foutkans groot door overtypen van data

Nu vormen die spreadsheets sowieso een risico, want als er ergens wat mis gaat op financiële afdelingen dan is het wel met deze categorie applicaties: verkeerde invoer van data, fouten en inconsistenties in formules, doorbouwen op een model dat een fout bevat. De gevolgen kunnen groot zijn. Zo bleek dat bij de Olympische Spelen van Londen door een typefout in een Excelsheet per ongeluk 20.000 kaartjes voor een wedstrijd online waren verkocht, terwijl er in het stadion maar 10.000 plaatsen beschikbaar waren.

Laat slimme mensen geen ‘eentonig’ werk meer doen

Deze grote hoeveelheid handwerk en de bijbehorende foutkans is een doorn in het oog van iedereen die te maken heeft met financiële processen. Managers finance worstelen met een personeelstekort en een te hoge werkdruk op de afdeling. Medewerkers vinden dat ze hun kostbare tijd verdoen met relatief simpel werk. En interne klanten balen van de lange doorlooptijden en worden regelmatig de dupe van een klein foutje met grote gevolgen.

Robotiseer het repetitieve werk

Het goede nieuws is: zodra werk repetitief is en dus herhaaldelijk terugkomt, is het heel eenvoudig om een robot te trainen om deze taken voortaan uit te voeren. Een robot kan niet alleen het overtypwerk voor zijn rekening nemen, maar ook controleren of er geen fouten zitten in formules. Het voordeel van een robot is: deze maakt geen typefouten, leidt niet aan concentratieverlies, kan prima omgaan met een hoge werkdruk en hij kost aanzienlijk minder dan een medewerker. Bij You-Get maken we gebruik van het RPA-platform van UiPath.

Ziet u voor uw finance afdeling kansen in verdere automatisering van financiële processen? Wij zijn erg benieuwd. Laat het ons hier weten en wij denken met u mee hoe u deze kansen met RPA kunt verzilveren.

Matthijs Schuurman, RPA-specialist bij You-Get