Sneller software testen? Denk ook eens aan RPA

Sneller software testen? Denk ook eens aan RPA

Het inzetten van test automation is inmiddels gemeengoed. En aangezien steeds meer applicaties webapplicaties zijn, is een tool als Selenium in korte tijd uitgegroeid tot een van de bekendste testautomatiseringstools. Waar testers op voorhand vaak nauwelijks bij stilstaan, is dat veel webapplicaties aan de achterkant gebruikmaken van andere systemen. Ze halen bijvoorbeeld data op uit ERP of CRM, er is een integratie met Excel en soms moeten zelfs PDF-sheets of Word-bestanden worden opgehaald. Dan loop je met een gewone testautomatiseringstool ineens vast en zul je toch nog handmatig aan de slag moeten.

DevOps vereist sneller testen

Dat was nog niet eens zo’n probleem in de tijd dat applicaties gedurende lange tijd onveranderd bleven. Natuurlijk is het ook toen vervelend om bepaalde regressietesten handmatig te moeten doen. Maar ach, daarna was je er ook weer een hele tijd van af.

Vandaag de dag ligt door de introductie van Agile en DevOps de ontwikkelsnelheid zo hoog, dat diezelfde regressietesten keer op keer terugkomen. Als binnen één of twee jaar versie 20 van de applicatie wordt ontwikkeld, hebben testers het eerste stuk functionaliteit dus al 20 keer getest. Zie dan je aandacht er nog maar eens bij te houden. Daar komt bij dat DevOps ook snellere testprocedures vereist. Je wilt immers niet dat testen ineens de bottleneck in de agile processen wordt.

RPA begint waar test automation ophoudt

Er is gelukkig een oplossing: Robotic Process Automation (RPA). RPA kan daar worden ingezet waar gewone test automation ophoudt, en dat is met name bij het testen van applicaties die veel data uit andere systemen ophalen. Dit proces voldoet bovendien precies aan de criteria voor een succesvolle RPA-businesscase: er zijn veel applicaties bij betrokken; testen is relatief ‘eentonig’ werk dat wordt gedaan door hoog opgeleide mensen; de foutkans is groot doordat het werk saai is en mensen nu eenmaal hun concentratie verliezen; en de processen zijn makkelijk in if-then regels te vangen en dus om te zetten in code.

Heeft uw bedrijf veel regressietesten die zich met gewone test automation tools niet laten automatiseren? Vertel ons waar uw uitdaging ligt. En wij komen terug met een antwoord op maat.

Matthijs Schuurman, RPA-specialist bij You-Get