Snel en effectief

informatie anonimiseren voor publicatie in de publieke sector

Vanaf volgend jaar (2022) wordt de Wet Open Overheid van kracht in Nederland. Overheidsinstellingen moeten vanaf dat moment meer en meer informatie proactief gaan publiceren. Echter, naast het belang van transparantie speelt ook het belang van privacy van het individu. Voordat informatie gepubliceerd kan worden, moeten daarom de persoonsgegevens eruit gehaald worden. Maar hoe kunnen organisaties in de publieke sector grote hoeveelheden informatie anonimiseren voor publicatie, terwijl de hoeveelheid aan informatie ondertussen exponentieel toeneemt?

De nieuwe WOO-regulering wordt geïntroduceerd vanuit de behoefte aan meer transparantie en openheid rondom processen binnen de Nederlandse overheid. Het zet hiermee een stap verder dan de reactieve WOB, waarbij burgers specifieke informatie moeten opvragen. Proactiever publiceren wordt dan ook de nieuwe standaard.

Anonimiseren automatiseren

Het anonimiseren van data is momenteel extreem arbeidsintensief. Volledige documenten moeten door medewerkers minutieus worden doorgelezen en privacygevoelige gegevens moeten handmatig worden ‘zwartgelakt’. Hierdoor verliest veel informatie zijn context, wat wantrouwen bij burgers in de hand werkt. En als men dan ook nog eens, na lang wachten, een volledig zwartgelakt document ontvangt, neemt de frustratie toe.

You-Get en IBM bieden een alternatief in de vorm van een nieuwe procesoplossing die privacygevoelige informatie kan herkennen en begrijpt in welke context informatie wordt gegeven. Op deze manier kan de software generieke labels toekennen aan bijvoorbeeld persoonsnamen. Denk daarbij aan ‘Getuige 1’, ‘Aanvrager 2’ of ‘Ambtenaar 3’. Op deze manier is de tekst nog steeds leesbaar, maar wel volledig geanonimiseerd volgens de geldende standaarden.

Dankzij de combinatie van proces- en AI-technologie behouden gebruikers de controle. Het algoritme geeft aan welke suggesties voor anonimiseren er zijn gedaan en medewerkers kunnen deze waar nodig aanpassen of aanvullen. Op deze manier blijft de tekst zo veel mogelijk leesbaar en begrijpelijk voor de ontvanger, maar wordt de hoeveelheid handmatige handelingen wel drastisch teruggebracht.

Geanonimiseerde data verstrekken

In de huidige situatie pakken medewerkers het anonimiseren vaak document voor document aan door handmatig alle persoonsgegevens in de tekst te zoeken, selecteren en zwart te lakken. Onze oplossing doet dit volledig geautomatiseerd, opgevolgd met een handmatige check. Deze semi-geautomatiseerde aanpak onderkent de risico’s van AI-fouten, maar gebruikt een workflow met handmatige check om dit te beperken.

Nadat de AI alle persoonsgegevens en de naar personen herleidbare gegevens heeft vervangen met generieke labels (of heeft zwartgelakt), ontvangt een medewerker de opdracht om het origineel via een handig scherm te vergelijken met de geanonimiseerde versie. Zo verloopt het anonimiseringsproces veel efficiënter en kunnen overheidsinstellingen een flinke besparing realiseren op tijd en inzet van gespecialiseerde medewerkers.

De combinatie van AI- en Processoftware heeft nog meer voordelen. Het versimpelt en stroomlijnt de afhandeling van informatieverzoeken. Het AI-systeem dat gebruikt wordt om persoonsgegevens in teksten te identificeren, kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden om informatie in organisaties te vinden en te filtreren. Zo kan bij elk informatieverzoek direct het juiste dossier opgebouwd worden. Daarnaast structureert het systeem het publicatieproces, waardoor organisaties meer inzicht krijgen in de hoeveelheid verzoeken, hun status en verloopdatum.

Anonimiseren en publiceren Workflow

You-Get en IBM hebben met deze oplossing een unieke aanpak ontwikkeld voor overheidsorganisaties die het publiceren van informatie makkelijker en sneller willen maken. Op veilige en schaalbare wijze bieden AI en Workflow de juiste ingrediënten om aan de WOO te kunnen voldoen. De oplossing bestaat uit een combinatie van IBM Cloud Pak for Automation en IBM Cloud Pak for Data, systemen die perfect integreren met de bestaande IT-infrastructuur. Hierdoor kan de oplossing makkelijk worden aangesloten op bestaande documentmanagementsystemen.

Het resultaat is een efficiënte manier van anonimiseren en publiceren, zodat overheden burgers kunnen voorzien van transparante, ‘klantvriendelijke’ en vertrouwenswaardige documentatie.

Meer weten?

Benieuwd naar onze workflowsoftware voor automatisch anonimiseren en publiceren? Neem dan contact op met Desmin Dekker voor een volledige demo en meer informatie over wat deze oplossing kan betekenen uw organisatie.

Desmin Dekker

Share on

You-Get is een:

Een Gold Partner demonstreert een hoog niveau van RPA-kennis en heeft de technische expertise om UiPath HyperAutomation oplossingen end-2-end te leveren.

Gerelateerde inzichten

Betaalbaar woningaanbod dankzij UiPath en ABBYY: woningcorporatie Woonbron

Woonbron is een grote woningcorporatie die betaalbare woningen aanbiedt in de regio Rotterdam, waarbij de focus ligt op huurwoningen voor mensen met een kleine beurs. Om te ervaren wat RPA & AI voor hen kan betekenen, besloot Woonbron om, onder begeleiding van You-Get, een eerste kennismaking met robotics in gang te zetten. Michel Boender, projectleider informatisering en automatisering bij Woonbron, vertelt over zijn ervaringen.

Lees meer »

You-Get bereikt UiPath Service Network status

De UiPath Service Netwerk status wordt niet zomaar toegekend. We zijn er dan ook heel trots op dat You-Get onlangs door UiPath tot USN partner is benoemd. Met dit exclusieve kwaliteitskeurmerk kunnen we onze klanten nóg meer zekerheid bieden dat hun RPA implementatie bij ons in deskundige handen is.

Lees meer »

Blijf op de hoogte

Volg ons op LinkedIN

We posten geregeld updates en inzichten via onze LinkedIN pagina.
Volg ons via onderstaande button en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Vragen?

of bel ons op +31 (0)20 373 02 76