BPM is de sleutel in de oplossing van de ERP Paradox

BPM is de sleutel in de oplossing van de ERP Paradox

Eén van de redenen waarom organisaties een ERP-systeem implementeren is het verbeteren van hun bedrijfsprestaties. Helaas schieten veel ERP-systemen tekort in het leveren van deze voordelen. Wij noemen dit het ERP Paradox. You-Get heeft de oplossing!

Waarom implementeer je een ERP-systeem?

Bedrijven verwachten aanzienlijke opbrengsten bij het implementeren van een ERP-systeem. De top-5 redenen om een ERP te implementeren zijn:

  1. Vervanging huidg ERP / Legacy systeem
  2. Verbeteren bedrijfsprestaties
  3. Systeem integratie over meerdere locaties
  4. Bedrijf positioneren voor groei
  5. Rapportage / naleven regelgeving

* Panorama Consulting Solutions 2015.

De belangrijkste uitdagingen

Onderzoek binnen de ERP-consultancy en -implementatie practice van IBM wijst echter uit dat de belangrijkste uitdagingen tijdens een implementatietraject zijn: functionele inflexibiliteit, veel te veel aanpassingen en een slechte terugverdientijd.

De inflexibiliteit van ERP-software stelt organisaties die dergelijke software gebruiken voor twee keuzes: of ze moeten hun manier van werken aanpassen aan het ERP-systeem, wat averechts werkt, of ze dienen maatwerk te maken bovenop het ERP-systeem. En we weten allemaal welk prijskaartje aan maatwerk hangt. Aanzienlijk maatwerk bij ERP-systemen leidt tot nieuwe uitdagingen, waardoor het merendeel van de ERP-implementaties zowel de looptijd als het budget overschrijdt. De meeste implementaties halen derhalve niet de gestelde doelen en de geplande voordelen.

Wat zou er gebeuren als…?

Business Process Management (BPM) is een managementaanpak dat gericht is op het optimaliseren van bedrijfsprocessen. BPM brengt processen, mensen, kennis en systemen samen.

You-Get kan met succesvolle klantcases bewijzen dat BPM een perfect sluitende oplossing is voor bedrijven en organisaties die worstelen met ERP uitdagingen. De centrale gedachte is om ERP te laten doen waar ze goed in is: complete transactie mogelijkheden, waarbij BPM dan een proces-laag verzorgt bovenop de transactie-laag van ERP. De toepassing van een procesplatform (IBM BPM) zorgt voor eenvoudige configuratie van bedrijfsprocessen middels eenduidige en flexibele functionaliteit.

De voordelen van BPM ten opzichte van ERP

Daar waar met robuuste en complete transactiemogelijkheden de ERP transactielaag een geïntegreerd business applicatieplatform vormt, zorgt de (BPM) procesoplossing – via een flexibele en makkelijk te hanteren gebruikersinterface – voor eenduidig procesontwerp en ERP transactie maatwerk. Dit levert de juiste, door behoefte (en niet door tijd en geld) gedreven hoeveelheid procesvariatie op.

De grootste voordelen van BPM zijn zakelijke wendbaarheid (snel aanpassen aan veranderende business omstandigheden) en meer controle (inzicht in de huidige status van uw processen en de kwaliteit van de processen). Daarnaast zorgt BPM voor een betere Business Case, verhoogde flexibiliteit en minder maatwerk.

Wat zou het vervolg kunnen zijn?

Als u de geschetste uitdagingen herkent en u geïntrigeerd en getriggerd bent door bovenstaande, schrijft u zich dan in voor het komende webinar op donderdag 22 juni om 11.oo uur waarin we dieper ingaan op BPM is de sleutel in de oplossing van de ERP paradox.